AL - ISRA' AYAT 82

AL - ISRA' AYAT 82

MARI MENYUMBANG UNTUK SAHAM AKHIRAT

RAWATAN AS - SUNNAH

My photo
Senawang, Seremban, Daulah Islamiah, Malaysia
Dan katakanlah:Telah datang kebenaran (Islam), dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufur dan syirik); sesungguhnya yang salah itu sememangnya satu perkara yang tetap lenyap.Hubungi @ SMS saya di talian 017-4150340.

Ukhwah Islamiyyah

Amalan-amalan Terbaik Buat Muslim..
1. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya Allah memberikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan dikabulkan. -Tarmizi-. *sunat tidur dalam keadaan berwuduk.

2. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitungan-Nya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua, dengan syarat ia berusaha mencari keredaan-Nya.

3. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaAllah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dan sebagainya dalam diri.

4. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan di samping beroleh ketenangan fikiran.

5. Allah akan menghapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak ll kali tiap kali selesai menunaikan solat fardhu.

6. Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.

7. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaAllah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

8. Sesiapa yang berniat mandi (untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik dan wangian lalu solat Jumaat, dosanya akan diam pun hingga Jumaat berikutnya.

9. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.

10. Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi s.a.w apabila berwuduk beliau membasahi janggutnya. -Tarmizi-

11. Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika banginda suka, dia akan makan dan sebaliknya beliau tinggalkan - Bukhari-. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.

12. Sahabat meriwayatkan : Aku lihat Nabi s.a.w makan dengan tiga jari (ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah) -Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan empat atau lima jari kecuali jika ada keperluan.

13. Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa berselawat walaupun sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi para Nabi.

14. Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaAllah, perut sakit atau memulas akan sembuh.

15. Perbaharui wuduk tiap kali bersolat kerana padanya terdapat banyak fadilat. Hadis: sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, Allah mencatatkan 10 kebaikan baginya - Abu dawud.

16. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

17. Nabi s.a.w sering menghadap ke kanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum.

18. Allah akan menghapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardhu.

19. Nabi tak makan sambil bersandar - Bukhari- Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit kehadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang sekali gus memudahkan penghadaman.

20. Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap kali selesai solat subuh, maghrib dan isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

21. Nabi sering beristinsyaq air ke dalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung.

22. Setelah bersolat Nabi memohon ampun (astagafirullahalaziim) tiga kali -Muslim- Dalam riwayat yang lain, Nabi ada kalanya beristighfar 75 kali sehari.

23 Sesiapa mengamalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

24.Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan. -Bukhari- Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah.

25. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah segala urusan dan mendapat keampunan daripada -Nya.

26. Tika Nabi tidur, ia akan membaca surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas lalu menuip tapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh (mohon perlindungan-Nya)-Bukhari

27. Membaca selawat 10 kali pda setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredahaan serta dijauhkan daripada mendapat kemurkaan Allah.

28. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarakan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur.

29. Menurut As-Sahwi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

30.Silangkan kaki jika tidur di masjid. hadis: sahabat meliaht Nabi berbaring di masjid dengan satu kakinya atas kaki yang lain. (kerana bimbang terdedah aurat) - Bukhari.

31. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda s.a.w.

32. Ada kalanya Nabi s.a.w amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) -Abu Dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedkit tetapi maknanya yang menyeluruh.

33. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi s.a.w dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

34. Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) -Bukhari.

35. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali setiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.

36. Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin, baginda letakkan tangan atau pakaiannya di mulut (kerana bimbang terpercik) - Abu Dawud.

37. Jiwa gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmat-Nya.

38. Sabda Nabi s.a.w: Barangsiapa yang berselawat kepada sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya -Abu Naim.

39. Nabi tidak pernah menolak hadiah. hadis:Nabi selalu menerima hadiah dan amat menghargainya - Bukhari.

40. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan membukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak di sangka-sangka baginya.

41. Selalu memilih yang lebih mudah. Hadis : Mudahkan sesuatu dan jangan kamu sukarkannya -Muttafaq Alaih.

42. Berdiri apabila melihat iringan jenazah. hadis: Apabila kamu sekalian melihat jenazah (yang diusung) maka berdirilah (sebagai tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih.

43. Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaAllah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

44. Bersujud syukur jika dapat khabar gembira.Nabi sering melakukan ketika beroleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur haba terhadap Allah- Abu Dawud.

45. Membaca selawat 1000 kali selepas solat Hajat dua rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

46. Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) memberi salam hingga tiga kali - Bukhari. Jika salamnya tidak berjawab, baginda akan beredar.

47. Melakukan pekerjaan rumah. Hadis : Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah -Ad-Dailami.

48. Para Ulama berpendapat, Allah sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 kali hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.
Posted on 9:04 AM by Kamarol Azli Bahari and filed under | 1 Comments »

1 comments:

Nashir as Sunnah said... @ July 22, 2011 at 10:38 AM

posting ni dikecilkan font kerana terlalu byk point.kiranya mahu dibaca..sahabat sahabiah semua boleh copy paste di tempat lain.Jzakkallahu khair..

Post a Comment

RAWATAN AS SUNNAH

TERAPI URUTAN ISLAM

Blog Widget by LinkWithin